Escudella i Carn d'Olla

escudellacarndolla

NOTA: M’agradaria, abans de descriure aquesta recepta, explicar-vos com la fem a casa nostra. La nostra família te aquest plat com una tradició. No recordo cap Nadal a casa nostra sense l’escudella i carn d’olla. No posaré per quantes persones faig el caldo perquè jo faig servir una olla que hi poso més de 15 litres d’aigua. AH!, això si, aigua mineral. Després donaré una explicació del que en faig de la carn d’olla sobrera.

Posarem l’aigua a l’olla, i en fred anirem afegint els ingredients. S’ha de tenir en compte de posar primer els que els costa més de coure. Quan bulli, l’olla farà una escuma que caldrà anar traien amb una escumadora.

Hi posarem primer la carn, la verdura i desprès anirem preparant "la pilota". Un cop la pilota estigui feta, l’afegirem a l’olla amb cura i procurant que la cobreixi el caldo.

Ara és qüestió de posar-ho a bullir de forma moderada i anar vigilant que quedin sempre coberts d’aigua tots els ingredients. Durant l’ebullició, com que la quantitat d’ingredients és gran, es pot anar separant caldo (que tornarem a afegir al final de la cocció) i afegint aigua moderadament, sense aigualir. Ha de bullir almenys 2 o 3 hores.

La situació més compromesa i delicada és la separació de la carn del suc, degut a que els ingredients es poden trencar ja que han bullit força estona. Per això recomano que els ingredients més fàcils de coure siguin els darrers d’incorporar.

carndolla1
carndolla2

Un cop separats els ingredients del caldo, ja el tenim a punt. Només cal posar-hi la pasta. Nosaltres tenim la costum de posar-hi galets bastant grans. Ja ho sabeu, tirar-hi la pasta quan bulli el caldo i ¡¡Bon profit!!

NOTA: Com que de caldo sempre en sobra, el deixem refredar i el guardem en pots i així ens dura per uns quant dies, o mesos si el congelem.

Per fer la pilota seguirem els següents passos:

Agafem tota la carn picada, hi afegim els alls trinxats, el julivert, el pebre, la sal i ho remenem be. Després afegirem els ous, clara i rovell. Ho barregem bé i si veiem que la carn queda poc espessa, hi afegim farina de galeta per a donar-li consistència. Posem en un plat pla un fons de farina de blat i anirem fent rodar la pilota fins que quedi ben enfarinada i consistent.

pilota

De "Carn d’olla", a casa nostra, en menjàvem al vespre una mica per sopar, i l’endemà al matí per esmorzar. Tot i amb això en sobrava, i com que tant ric manà no es pot llençar, en fèiem croquetes i canelons, procurant triar ben bé el menjar separant els ossets i triturar-t'ho tot.

CROQUETES. Hi afegim una mica de paté, un sofregit de ceba, ho remenem bé i hi posem farina de pa ratllat per espessir. Donar forma de croqueta, passar per farina, ou i pa ratllat i reservar a la nevera almenys 24 hores. Es fregeixen, sense deixar descongelar perquè no es trenquin, amb força oli. Queden molt bones.

CANELONS. Amb la mateixa pasta i preparació, omplir els canalons. Nosaltres també en guardàvem congelats.